Defecte perskogelgewrichten

Een defect kogelgewricht in de draagarm is een veelvoorkomende oorzaak van stuurproblemen en geluidsproblemen m.b.t. de ophanging. De draagarm in de Dacia Logan, bijvoorbeeld, heeft een perskogelgewricht. Nadat dit kogelgewricht een aantal keer is vervangen, is het materiaal van de draagarm uitgerekt door het herhaaldelijk in- en uitpersen van het kogelgewricht. Hierdoor kan het kogelgewricht niet meer veilig gemonteerd en gefixeerd worden.

Perskogelgewrichten fixeren na meerdere vervangingen

Wanneer de draagarm te veel is uitgerekt door opeenvolgende vervangingen van het kogelgewricht, is het bijna onvermijdelijk om een geheel nieuwe draagarm te bestellen. Maar als de draagarm nog in goede staat is, is dit niet nodig. Alleen het kogelgewricht vervangen en bijvoorbeeld lassen is zeker geen optie. Hierdoor smelten de stofhoes en het plastic inzetstuk, wat tot breuk van het onderdeel leidt. Op de aftermarket zijn losse kogelgewrichten verkrijgbaar, die echter niet tot een volledig veilige installatie leiden. In situaties als deze kan de veiligheid niet worden gegarandeerd en dat moet altijd worden vermeden.

Reengineered kogelgewricht als oplossing

Sidem heeft een reengineered oplossing ontwikkeld die een antwoord biedt op dit probleem. Het is een kogelgewricht dat maximale fixatie garandeert. Dit kogelgewricht is zo ontworpen dat het onderdeel zichzelf vergrendelt wanneer je het in de draagarm perst.

Om een oud kogelgewricht uit een draagarm te verwijderen, moet je eerst de draagarm losmaken van de ophanging en het frame van de auto. Er bestaan verschillende methoden om het kogelgewricht uit de draagarm te verwijderen, maar meestal is trekgereedschap hiervoor aanbevolen.

 

Kogelgewricht met automatische fixatie

Het nieuwe kogelgewricht met gepatenteerd ontwerp heeft aan de buitenzijde een brede kraag. Zodra de kraag over de rand van de draagarm komt, zet het kogelgewricht zichzelf vast. Je kunt het vergelijken met een weerhaak. Het onderdeel wordt er gemakkelijk ingeperst, maar kan daarna niet terugkeren. Het kogelgewricht zit volledig vast in de draagarm. Met andere woorden, met Sidems oplossing kan je het kogelgewricht in de draagarm eenvoudig en veilig vervangen.

Ontdek meer > bekijk de video

Zekere montage van het kogelgewricht

Ontdek in de video hoe eenvoudig het is om het kogelgewricht in de draagarm te monteren en hoe dit resulteert in een volledig zekere installatie.

 

Ontdek meer > bekijk de video

Hoe vervang je de draagarm?

Laten we even door de opeenvolgende stappen gaan om de draagarm met het reengineered kogelgewricht te vervangen bij Dacia en Renault.

 

Ontdek meer > bekijk de video

Kogelgewrichtreferenties voor Dacia, Lada en Renault

Dit kogelgewricht heeft als referentie 5782 R en is geschikt voor Dacia Logan, Dacia Sandero en Lada Largus. Er is ook een andere referentie 5783 R van dit type kogelgewricht, die kan worden gebruikt bij Renault Thalia, Dacia Lodgy en Dacia Logan MCV 2.

Ontdek alle details over deze kogelgewrichten in de catalogus

Waarom kiezen voor Sidem?

Een onderdeel van expert te zijn, is weten welke stuur- en ophangingsmerken je kan vertrouwen en wat je kan kiezen. Sidem is een 100% Europese en toonaangevende fabrikant met hoofdzetel in België en heeft een eigen productiefaciliteit in Roemenië. Meer dan 3 miljoen onderdelen zijn permanent uit voorraad leverbaar in het magazijn van Sidem en dankzij onze wereldwijde activiteiten zijn we altijd dichtbij. Door fors te investeren in ons volledig geautomatiseerde distributiecentrum worden producten razendsnel naar meer dan 90 landen wereldwijd verzonden. Sidem is Europa’s langst bestaande leverancier van chassisonderdelen, opgericht meer dan 85 jaar geleden, in het jaar 1933. Dankzij onze sterke teams en onze jarenlange ervaring kan het familiebedrijf bogen op familiewaarden en diepgaande knowhow wanneer het gaat om stuur- en ophangingsonderdelen. Hierdoor waarderen ook OE-merken onze aanpak. We zijn er trots op dat Sidem het meest complete assortiment automerken en -modellen op de vervangingsmarkt afdekt met ruim 9.000 unieke referenties.

Ontdek meer over het bedrijf Sidem

We hebben onderdelen voor 90% van alle Europese en Aziatische auto’s

We richten ons niet op 1 automerk. Sidem produceert onderdelen voor een grote verscheidenheid aan automerken.

Vind in de onderstaande lijst een selectie van populaire merken waarvoor we kogelgewrichten, draagarmen, spoorstangeindes, axiale gewrichten, silentblocs en veerpootlagers hebben.

Vind onderdelen voor ALFA ROMEO
Vind onderdelen voor AUDI

Vind onderdelen voor BMW
Vind onderdelen voor CHEVROLET
Vind onderdelen voor DAEWOO
Vind onderdelen voor CHRYSLER
Vind onderdelen voor CITROEN
Vind onderdelen voor DACIA
Vind onderdelen voor DAIHATSU
Vind onderdelen voor FIAT
Vind onderdelen voor FORD
Vind onderdelen voor HONDA
Vind onderdelen voor HYUNDAI
Vind onderdelen voor INFINITI
Vind onderdelen voor IVECO
Vind onderdelen voor JAGUAR
Vind onderdelen voor ISUZU
Vind onderdelen voor JEEP
Vind onderdelen voor KIA

Vind onderdelen voor LADA
Vind onderdelen voor LANCIA
Vind onderdelen voor LAND ROVER
Vind onderdelen voor LEXUS
Vind onderdelen voor MAZDA
Vind onderdelen voor MERCEDES
Vind onderdelen voor MERCEDES-BENZ
Vind onderdelen voor MERCEDES-AMG
Vind onderdelen voor MINI
Vind onderdelen voor MITSUBISHI
Vind onderdelen voor NISSAN
Vind onderdelen voor OPEL
Vind onderdelen voor PEUGEOT
Vind onderdelen voor PORSCHE
Vind onderdelen voor RENAULT
Vind onderdelen voor ROVER
Vind onderdelen voor SAAB

Vind onderdelen voor SEAT
Vind onderdelen voor SKODA
Vind onderdelen voor SSANGYONG
Vind onderdelen voor SUBARU
Vind onderdelen voor SUZUKI
Vind onderdelen voor TESLA
Vind onderdelen voor TOYOTA
Vind onderdelen voor VAUXHALL
Vind onderdelen voor VOLKSWAGEN
Vind onderdelen voor VOLVO

Verwante tips

Sidem montagegereedschap

Voor een veilig en eenvoudig montage hebben we speciaal montagegereedschap ontwikkeld: heel handig om onderdelen foutloos te monteren volgens de allernieuwste techniek.

Lees meer
Hoe stuur- en ophangingsonderdelen herstellen?

Hoe hou je de stuurinrichting en de ophanging van je auto in topconditie? Een jaarlijkse controle is geen overbodige luxe om tijdig slijtage op te sporen. De herstelling moet bovendien op de goede manier worden uitgevoerd! Het juiste gereedschap met vervangingsonderdelen waarop je kan vertrouwen. Dit artikel beschrijft stapsgewijs waar op te letten tijdens het nazicht en geeft belangrijke tips over de montage van stuur -en ophangingsonderdelen.

Lees meer
Hoe installeer of vervang je een draagarm?
Lees meer