Een draagarm is een van de meest essentiële auto-onderdelen. Het is een scharnierende ophangingsverbinding tussen enerzijds het chassis en anderzijds de ophangingsstang of naaf die het wiel draagt. Maar een draagarm bestaat uit vele andere onderdelen. We stellen ze graag aan u voor.

 1. Kogelpen
 2. Bovenveer
 3. Stofkap
 4. Onderveer
 5. Insert
 6. Rugplaat
 7. Behuizing
 8. Silentblock

Kogelpennen en bijhorende onderdelen

Kogelpennen zijn voortdurend in beweging tijdens hun werking in het voertuig. Wij walsen het bolvormige oppervlak van dit onderdeel om de nodige ruwheid te verkrijgen, zodat de kogelpen soepel kan bewegen. Onze kogelpennen worden gemaakt uit 42CrMo4 gesmeed staal. Dit materiaal is zeer hard en zorgt voor een maximale stevigheid van het onderdeel, zodat het niet breekt bij zware schokken. Bovendien is chroomstaal roestbestendiger dan koolstofstaal.

Elke kogelpen wordt samen met de insert in een gesmede ALU 6082 T6 behuizing geplaatst. Deze laatste beperkt de translatiebeweging van de kogelpen. Hij is gemaakt van polyoxymethyleen, een materiaal dat niet vervormt bij zware schokken. Om de uitmuntendheid van de werking te garanderen, hebben wij tussen de insert en de kogel een specifieke hoeveelheid speciaal vet aangebracht. Dit vet heeft vele specificaties:

 • Het is waterafstotend.
 • Het vermindert de wrijving en bevordert een soepele beweging.
 • Het is bestand tegen hoge druk.

Het is van cruciaal belang dat de insert in de behuizing blijft zitten. Daarom werd er een rugplaat toegevoegd. Bij het rollen van de behuizing wordt de rugplaat tegen de insert gedrukt, zodat deze op zijn plaats blijft zitten.

De stofkap

Het kogelgewricht in de draagarm is voorzien van een stofkap. Sidem stofkappen hebben groeven om te voorkomen dat er water in het kogelgewricht binnensijpelt. Deze onderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig CR rubber, dat ook bij extreme temperaturen zijn elasticiteit behoudt. Bovendien gaat dit materiaal meer dan 10 jaar mee en is het bestand tegen allerlei chemische stoffen.

Onze stofkappen worden getest op duurzaamheid eens ze op de kogelgewrichten zijn gemonteerd.

Boven- en onderveren

Veren zorgen ervoor dat de rubberen stofkap goed aansluit en dat er geen water binnendringt. Ze zijn gemaakt van verenstaal. We coaten ze in verschillende kleuren om de verschillende diameters goed van elkaar te onderscheiden. Als voor een bepaald onderdeel de verkeerde diameter wordt gekozen, kan dat leiden tot vroegtijdige slijtage van de veren. Door elke diameter een specifieke kleur te geven, voorkomen we dit.

Silentblock

Silentblocks moeten ervoor zorgen dat er soepel kan geschakeld worden, waarbij overmatige trillingen voorkomen worden. Onze silentblocks zijn rubberen bussen die dat doel uitstekend verwezenlijken. Sidem volgt hier het OE ontwerp, wat betekent dat we werken met ofwel volledig rubberen bussen ofwel hydro bussen.

Interesse om ons gamma draagarmen te ontdekken? Dat kan hier!