Een kogelgewricht verbindt de draagarmen van de wielophanging met de wielen. Een kogelgewricht zorgt voor een soepele beweging tussen de wielen en de ophanging van het voertuig. Maar hoe is het samengesteld?

 1. Moer
 2. Kogelpen
 3. Bovenveer
 4. Stofkap
 5. Insert ring
 6. Onderveer
 7. Insert
 8. Behuizing

Kogelpennen en kogeltappen

Een van de belangrijkste onderdelen van een Sidem kogelgewricht zijn de kogelpennen en kogeltappen. Deze zijn gemaakt van chroomstaal (42CrMo4V). De hardheid van dit materiaal garandeert de maximale stevigheid van het onderdeel en voorkomt dat het onderdeel breekt bij zware impact. Een ander voordeel van chroomstaal is dat het roestbestendiger is dan koolstofstaal.

Onze kogelpennen en kogeltappen worden koud gesmeed. Zo creëren we de meest optimale structuur die de stevigheid van het onderdeel verhoogt. In een laatste fase polijsten we ze spiegelgewijs. Omdat deze onderdelen bij hun functioneren in het voertuig voortdurend in beweging zijn, willen we op die manier de wrijving verminderen. En zo verlengen we ook de levensduur van deze elementen.

De stofkap van het kogelgewricht

Elk kogelgewricht heeft een stofkap. Dit onderdeel voorkomt dat water het kogelgewricht binnensijpelt. Het belangrijkste onderdeel van onze stofkappen is chloropreenrubber.

 1. Het biedt maximale weerstand tegen chemische stoffen.
 2. Het biedt de beste afdichting tegen vocht en stof.
 3. Het is zeer elastisch, wat nodig is omdat de kogelpen voortdurend in beweging is.

Daarnaast bestaat de stofkap uit enkele andere elementen. De zitting is bijvoorbeeld speciaal ontworpen om te voorkomen dat de stofkap inzakt.

De stofkap heeft een speciaal niet-roterend ontwerp zodat het onderdeel niet kan draaien. Bovendien hebben we extra groeven aangebracht op het afdichtingspunt. Zo hebben we een barrière gecreëerd die voorkomt dat water kan binnensijpelen. Een van de laatste onderdelen van de stofkap zijn de veren. Wij produceren deze zo dat ze niet vervormen, waardoor de maximale afdichting van de stofkap wordt gegarandeerd.

Behuizing van het kogelgewricht

De behuizing van een kogelgewricht is een omhulsel voor het inzetstuk en de kogelpen. Ook hier hebben we enkele extra details voorzien om een langere levensduur van het onderdeel te garanderen. Ten eerste snijden we niet in de stalen microstructuur of de schroefdraad. Door te walsen creëren we een sterkere draad en dus een langere levensduur. Ten tweede heeft onze behuizing geen scherpe randen. Door een behuizing met afgeronde randen te maken, voorkomen we dat de stofkap wordt beschadigd door de behuizing. Dubbele winst dus!

Inserts in polymeer

Elk kogelgewricht heeft inserts in polymeer. Die van ons zijn bestand tegen extreme temperaturen: van -40 °C tot 150 °C. Ze zijn ook bestand tegen zware schokken, waardoor ze niet vervormen en dus ook niet slijten.

Flensborgmoeren

Onze flensborgmoeren vergemakkelijken de montage van het kogelgewricht en voorkomen dat het onderdeel loskomt door trillingen en koppel. De platte ring zorgt ervoor dat de moer niet in het montageoppervlak graaft, waardoor een betere continuïteit tussen de twee oppervlakken ontstaat.

Deze onderdelen zijn gemaakt van klasse 10 staal en zijn wit verzinkt. Deze coating voorkomt corrosie, wat leidt tot een langere levensduur van het onderdeel en dus van het onderdeel.

Kogelgewrichtsvet

De smering van het kogelgewricht is cruciaal.

 1. Het verlaagt de wrijving.
 2. Het bevordert een soepele beweging van het kogelgewricht.
 3. Het vermindert de torsie en de statische elektriciteit.

Sidem kogelgewrichten worden gesmeerd met een lithium calcium vet met MoS2. Dit vet is waterafstotend en de MoS2 maakt het vet bestand tegen hoge druk. In combinatie met een insert in polymeer kunnen we zo een langere levensduur garanderen in vergelijking met het smeernippel-concept.

Dit alles leidt tot een hoger stuurcomfort en veiliger rijden.

Benieuwd naar ons volledige gamma kogelgewrichten? Ga naar onze catalogus en ontdek de meer dan 500 referenties die we in voorraad hebben.

 

Vragen over onze kogelgewrichten? Neem gerust contact met ons op!