Wat doet een draagarm?

Stuur- en ophangingsonderdelen zijn essentieel in de wagen. De draagarm, bijvoorbeeld, verbindt de wielen met het kader van de wagen en laat de wielen vlot op en neer bewegen. Tenslotte zorgen ze ook voor stabilisatie van de wielen.

 

Hoe herken je een versleten draagarm?

Bij het falen van een draagarm spreken we meestal over een gebroken kogelgewricht of silent block. Een wagen dient ten minste jaarlijks nagezien worden aan de stuur- en ophangingsonderdelen. Zo vermijd je dat de wagen afgekeurd wordt in de autokeuring en dat je een ontevreden klant krijgt.

Hoe weet je of de draagarm of kogelgewricht aan vervanging toe is?  Tijdens het rijden kan je merken dat de wagen van de rechte lijn afwijkt of dat de wagen moeilijk bestuurbaar wordt bij bochten of oneffenheden op de baan.

 

 

Bekijk de leaflet – Ontdek meer over versleten onderdelen

Hoe nagaan of de draagarm in de wagen versleten is?

Eerst ga je de staat na van de stofhoes op het kogelgewricht.  Indien het rubberen materiaal van de stofhoes slijtage of scheurtjes vertoont, is het kogelgewricht (onderdeel!) aan vervanging toe. Met een hendel kan je daarna testen of er ook speling op het kogelgewricht optreedt.  Je doet dat door de draagarm op en neer te wringen ten opzichte van het wiellagerhuis. Wanneer de arm neerwaarts beweegt terwijl het kogelgewricht op zijn plaats blijft zitten, duidt dit op speling.

Tenslotte bekijk je ook de staat van de silent blocks. Bij visuele controle met een lamp kan je hier zien of er scheurtjes of slijtage is. Je priemt opnieuw een hendel tussen het subframe en de draagarm en kijkt of het mogelijk is om beweging te creëren. Als je een beweging kan maken van één of meerdere centimeters, dan is er sprake van speling en slijtage van de silent blocks en dienen die ook vervangen te worden.

 

Bekijk de video – Hoe een versleten draagarm herkennen?

Hoe nagaan of de spoorstangeinden in de wagen versleten zijn?

Controleer eerst de staat van de stofhoes van de spoorstangeinden. Als het rubberen materiaal van de stofhoes slijtage of scheuren vertoont, moet het onderdeel worden vervangen. Je kunt het onderdeel vastpakken en proberen het op en neer te bewegen. Als de behuizing omhoog beweegt terwijl er geen beweging is in de pen die vastzit in het wiellagerhuis, duidt dit op speling.

Als er geen speling is op het spoorstangeind, dien je te controleren of dit ook het geval is voor het axiaal gewricht. Verplaats hiervoor het spoorstangeind op dezelfde manier als voorheen. Als er geen speling is op het spoorstangeind, zal er speling zijn op de axiale verbinding.

Bekijk de video – Hoe een versleten spoorstangeind herkennen?

Hoe nagaan of de stabilisatorverbindingsstangen in de wagen versleten zijn?

Til de auto aan het begin van de visuele controle volledig op. Controleer eerst de staat van de stofhoes op de stabilisatorverbindingsstang. Als het rubberen materiaal van de stofhoes slijtage of scheuren vertoont, moet het onderdeel vervangen worden.

Ga vervolgens verder met het controleren van de stabilisatorverbindingsstang. Wanneer je de stabilisatorstang vastpakt, probeer deze dan ter hoogte van de stabilisatorverbindingsstangen te verplaatsen. Met deze beweging kan je controleren of er al dan niet speling is. Bij speling zullen de vering en besturing van de wagen niet nauwkeurig reageren tijdens het rijden. Dit kan riskant zijn in het geval van hobbels of kuilen in de weg. Er zal minder controle over de wagen zijn. Bij speling zal er weinig of geen weerstand zijn aan het begin van de beweging.

Bekijk de video – Hoe een versleten stabilisatorverbindingsstang herkennen

Waarom kiezen voor Sidem?

Een onderdeel van expert te zijn, is weten welke stuur- en ophangingsmerken je kan vertrouwen en wat je kan kiezen. Sidem is een 100% Europese en toonaangevende fabrikant met hoofdzetel in België en heeft een eigen productiefaciliteit in Roemenië. Meer dan 3 miljoen onderdelen zijn permanent uit voorraad leverbaar in het magazijn van Sidem en dankzij onze wereldwijde activiteiten zijn we altijd dichtbij. Door fors te investeren in ons volledig geautomatiseerde distributiecentrum worden producten razendsnel naar meer dan 90 landen wereldwijd verzonden. Sidem is Europa’s langst bestaande leverancier van chassisonderdelen, opgericht meer dan 85 jaar geleden, in het jaar 1933. Dankzij onze sterke teams en onze jarenlange ervaring kan het familiebedrijf bogen op familiewaarden en diepgaande knowhow wanneer het gaat om stuur- en ophangingsonderdelen. Hierdoor waarderen ook OE-merken onze aanpak. Daarom vertrouwen merken als Porsche en Ford op Sidem voor stuur- en ophangingsonderdelen. We zijn er trots op dat Sidem het meest complete assortiment automerken en -modellen op de vervangingsmarkt afdekt met ruim 9.000 unieke referenties.

Ontdek meer over het bedrijf Sidem

We hebben kogelgewrichten  voor 90% van alle Europese en Aziatische auto’s

 

We richten ons niet op 1 automerk. Sidem produceert kogelgewrichten voor een grote verscheidenheid aan automerken.

Vind in de onderstaande lijst een selectie van populaire merken waarvoor we kogelgewrichten, draagarmen en silentblocs hebben.
Vind kogelgewricht voor  ALFA ROMEO
Vind kogelgewricht voor AUDI

Vind kogelgewricht voor BMW
Vind kogelgewricht voor CHEVROLET
Vind kogelgewricht voor DAEWOO
Vind kogelgewricht voor CHRYSLER
Vind kogelgewricht voor CITROEN
Vind kogelgewricht voor DACIA
Vind kogelgewricht voor DAIHATSU
Vind kogelgewricht voor FIAT
Vind kogelgewricht voor FORD
Vind kogelgewricht voor HONDA
Vind kogelgewricht voor HYUNDAI
Vind kogelgewricht voor INFINITI
Vind kogelgewricht voor IVECO
Vind kogelgewricht voor JAGUAR
Vind kogelgewricht voor ISUZU
Vind kogelgewricht voor JEEP
Vind kogelgewricht voor KIA

Vind kogelgewricht voor LADA
Vind kogelgewricht voor LANCIA
Vind kogelgewricht voor LAND ROVER
Vind kogelgewricht voor LEXUS
Vind kogelgewricht voor MAZDA
Vind kogelgewricht voor MERCEDES
Vind kogelgewricht voor MERCEDES-BENZ
Vind kogelgewricht voor MERCEDES-AMG
Vind kogelgewricht voor MINI
Vind kogelgewricht voor MITSUBISHI
Vind kogelgewricht voor NISSAN
Vind kogelgewricht voor OPEL
Vind kogelgewricht voor PEUGEOT
Vind kogelgewricht voor PORSCHE
Vind kogelgewricht voor RENAULT
Vind kogelgewricht voor ROVER
Vind kogelgewricht voor SAAB

Vind kogelgewricht voor SEAT
Vind kogelgewricht voor SKODA
Vind kogelgewricht voor SSANGYONG
Vind kogelgewricht voor SUBARU
Vind kogelgewricht voor SUZUKI
Vind kogelgewricht voor TESLA
Vind kogelgewricht voor TOYOTA
Vind kogelgewricht voor VAUXHALL
Vind kogelgewricht voor VOLKSWAGEN
Vind kogelgewricht voor VOLVO

Verwante tips

Hoe installeer of vervang je een draagarm?
Lees meer
Hoe detecteer je kapotte draagarmen , kogelgewrichten of silentblocks?
Lees meer
Hoe detecteer je kapotte spoorstangeinden en axiale gewrichten?
Lees meer